ANYS DE CRISI DE L’HABITATGE – REPERCUSSIÓ EN LA PROPIETAT PRIVADA

ELS ANYS DE CRISI DE L’HABITATGE I LA SEVA REPERCUSSIÓ EN LA PROPIETAT PRIVADA

El passat 22 d’octubre vam tenir una trobada molt valuosa amb els “factòtums” de la URV de Tarragona, concretament amb el Sr. Sergio Nasarre, Catedràtic de Dret Civil i Director de la Càtedra UNESCO d’Habitatge, que és la única i primera Càtedra investigadora i de prestigi de tota Europa sobre l’habitatge, i que arriba al  “moll de l’os” sobre tot el que passa en aquesta temàtica. L’acompanyaven el futur Director d’aquesta Càtedra, el Dr. Héctor Simón, i la Dra. Maria Estela Rivas Nieto.

La Cambra els hi va fer entrega d’un petit obsequi en homenatge als 100 anys de nostra fundació i, aprofitant la visita, vam tenir l’ocasió de plantejar-los una sèrie de qüestions d’actualitat, per saber quina era la seva postura. Qüestions com “té dret tota persona humana a accedir a la propietat d’un habitatge?“, “té dret tot ciutadà a que se li atorgui una hipoteca?”, “què ha passat que moltes famílies han perdut l’habitatge per culpa del sistema hipotecari espanyol?” o també si “les polítiques intrusives de sanció i expropiació d’habitatges privats tenen eficàcia i son convenients?”

D’esquerra a dreta: Sr. Joanjo Rios, Dra. Mª Estela Rivas, Dr. Héctor Simón, Sr. Antoni Quintana, Sra. Montserrat Soler, Sr. Sergio Nassare, Sr. Miquel Àngel Vicente. 22 d’octubre 2021

És el moment de garantir el Dret de la Propietat

És el moment d’exigir que els legisladors protegeixin als més vulnerables, però garantint el Dret a la Propietat Privada consagrat per la Constitució de 1978. Cal establir una nova normativa que sigui justa, eficaç i duradora, i que ofereixi un marc de seguretat de tot el sistema i aparcar definitivament les “esbroncades” dels polítics, que sovint s’obliden de les persones afectades, vulnerables o no, ja siguin propietaris o llogaters, i acaben omplint les taules dels Magistrats i Jutges perquè resolguin el gran embolic que comporta aquest degoteig constant de normes, Decrets, “contra Decrets”, nul·litats dictades pels tribunals… en resum una autèntica barreja que fa ha fet aflorar una pèrdua de confiança en tot el sistema.

Cal posar en valor la generació dels nostres pares i avis, que van confiar en la figura de la PROPIETAT, que els hi donava estabilitat, autonomia, confiança, tranquil·litat i autoestima des de fa moltes dècades. Una generació que procurava amb sacrificis i estalvis garantir-se un complement de la jubilació i poder seguir un ordenat i discret nivell de vida. I ara, de cop, no només han de suportar la crisi actual, sinó que a més es troben amb els regals de la incertesa de no poder llogar a preu de mercat, de no poder interposar demandes perquè les sentències son molt difícils d’executar, o incongrüències com que que per exemple si té un pis que ha estat okupat, podrà considerar-se com a buit i ser objecte d’una expropiació forçosa i Déu sap a quin preu podria fins i tot ser fixat com “una justa compensació”, com declara la Constitució.

Expectants de cara al futur proper

Amb tot, no volem caure en el pessimisme absolut. El govern de l’Estat Espanyol està elaborant una nova Llei de l’habitatge, i curiosament també el nostre govern de la Generalitat sembla que està treballant amb una llei catalana d’habitatge, que esperem que sigui justa, objectiva i que doni tranquil·litat a propietaris i llogaters. També han manifestat que procediran a la construcció d’un important parc públic d’habitatges per satisfer les necessitats de les famílies vulnerables, tema que ha estat descaradament oblidat pels diferents governs des de l’any 2006 fins al dia d’avui.